harini aku nak ajar korang cecara nak buat kuih karipap yang sgt simple tapi sedap.. senang jek, bahan-bahan nye adala..(kalo betul huhuhhh) utk doh, kita perlukan garam secukup rasa, tepung gandum dan mentega..hahhaahah senang kan kan, kalo isi.. kita cuma beli serunding kat pasar malam atau kedai yang jual serunding dengan harga rm20 sekilogram, korang takyahla nak beli serunding sampai sekilogram, agak agak arrrr!!
OK memula..cecara nak buat doh, korang masukkan semua ramuan yang aku cakap tadi, gaul2 sampai jadik doh..hah!! kan senang tu, takyah pikir pikir dah..
lepas tu korang amik serunding letak dalam bekas supaya senang nak masukkan serunding dalam karipap nanti..
Inila hasilnye karipap yang aku buat...ada macam2 saiz, ada saiz 's' saiz 'm' dan saiz 'L'.. ada panjang2 dan ada yang pendek2..(apa gelak2!!!) tujuan ada saiz tu sebab nak tengok kesesuaian mulut..kalo mulut besa, amik yang saiz 'L' kalo kecik..sila makan yang kecik kecik, jangan tamak!!!
pastu...dah habis buat ketip ketip tu.. panaskan minyak dalam kuali, sila guna minyak masak yang baru, jangan yang recycle, tak sesuai!!!!pastu goreng la karipap tu smp keluar warna keemasan...huhuhuhuhuhuhuhuuuu jangan lupa angkat karipap tu and masukannye dalam balang yang cantik, supaya orang tak tahu yang karipap kita tu ada macam2 saizz..
0 comments:
Post a Comment